הספוגליאטלה (sfogliatella) הוא מאפה שמקורו בין פורורה (Furore) לבין קונקה דיי מריני (Conca dei Marini) על חוף אמלפי, לפני כארבע מאות שנה, במנזר סנטה רוזה, שבו הנזירות היו צריכות להיות עסוקות כדי להימנע, ככל האפשר, ממגעים עם העולם שבחוץ. מסיבה זו הם עיבדו את האדמה, בישלו לחם והמציאו מתכונים גם אם התפריטים היו בדרך כלל דומים מאוד זה לזה. יום אחד, קרה משהו שהיה יכול להיות הניצוץ לשינוי בהיסטוריה של המנזר, איזור החוף וכל נאפולי. אותו ניצוץ שהיה יוצר את התנאי הנכון ללידתו של סמל נפוליטני חדש.
באותו יום הבחינה אחת הנזירות בשם קלוטילדה, בכמה שאריות סולת ספוגות בחלב. כמובן שזה היה בזבוז רציני לזרוק אותו, אז היא ערבבה אותו עם גבינת ריקוטה, פירות יבשים וליקר לימון (שאנחנו מכירים אותו היום כלימונצ'לו) וזה שימש כמילוי לשכבות בצק שנמתח בעזרת יין לבן ושומן, שנראה כמו שני סדינים סגורים שמזכירים את צורת הקפוצ׳ון של הנזירים וכך הסנטה-רוסה (Santa Rosa) נולדה.
אחרי כ-200 שנה. המאפה הגיעה לנאפולי כאשר בשנת 1818 השף פסקואלה פינטאורו, טעם את המאפה וזה זעזע אותו ממש והוא החליט,לבחון מחדש את המתכון, והפך את הטברנה שלו בוייה טולדו לקונדיטוריה והפך בעצמו לקונדיטור. פינטאורו הוציא את השמנת ואת הדובדבנים החמוצים מהמילוי ודילל את השכבות וכך נולדה הספוגליאטלה!
אחד המקומות המיחדים בהם ניתן לטעום ולהנות מהספוגליאטלה על סוגיה השונים
לצד אספרסו איטלקי המעולה, הוא בית קפה גמברינוס הנמצא ליד כיכר טריאסטה שבנפולי.
הסרטון מתוך ערוץ ה-Youtube של קפה גמברינוס
Comments